Mobirise

Πυθάρα 

Η ρεματιά της Πυθάρας βρίσκεται στο χωριό Αποίκια. Αποκαλείται, σύμφωνα με την παράδοση, και «Νεραϊδότοπος». Τα άφθονα και κρυστάλλινα νερά της δημιουργούν έναν εκπληκτικό βιότοπο, σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες όπου αφθονεί η υδρόβια ζωή. Το τοπίο είναι καταπράσινο κι εδώ μπορεί κανείς να βρει σπάνια είδη φυτών και αγριολούλουδων, πολλά και διαφορετικά είδη πουλιών, καθώς και αρκετά αμφίβια. Τα νερά πηγάζουν από την περιοχή Ευρουσιές, στο όρος Πέταλο. Από την Πυθάρα αρδεύονται καλλιέργειες, ενώ από το 1863 μέχρι και το 1936 τα νερά της κινούσαν τη «Φάμπρικα», τον μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων, λίγο πιο κάτω, στο χωριό Στενιές.
Πού βρίσκεται: Στο χωριό Αποίκια, λίγα χιλιόμετρα μετά τη Χώρα, στα δυτικά.
Πώς θα πάτε: Αφήνετε το αυτοκίνητο στον κεντρικό δρόμο και ακολουθείτε το μονοπάτι προς την Πυθάρα. Μετά από πεζοπορία 10 λεπτών, φθάνετε στον προορισμό σας.

Mobirise

Σπήλαιο Αλαδινού “Φόρος”

Το σπήλαιο στο χωριό «Αλαδινό» αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Άνδρου. Έχει ηλικία 4,5 – 5 εκατομμυρίων ετών και έκταση περίπου 500 τ.μ. Αποτελείται από πέντε αίθουσες, από τις οποίες οι τέσσερις είναι επισκέψιμες. Ανακαλύφθηκε το 1932 από τον Ιωάννη Πετρόχειλο και χαρτογραφήθηκε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στη συνέχεια. Οι σταλακτίτες, οι σταλαγμίτες, οι ελικτίτες, οι κρεμαστοί βράχοι και τα πολύχρωμα πετρώματα προσφέρουν ξεχωριστό θέαμα στους επισκέπτες.
Πού βρίσκεται: Λίγο πριν τη Χώρα, στο ομώνυμο χωριό.
Πώς θα πάτε: Με Ι.Χ. Ακολουθείτε τον κεντρικό δρόμο από Χώρα προς Σταυροπέδα. Στρίβετε αριστερά στον παρακαμπτήριο δρόμο της Μεσαριάς και αμέσως πάλι δεξιά προς τα χωριά Αλαδινό και Φάλικα. Υπάρχει σήμανση.
Τηλέφωνο: 6939696835 & 2282051883
E-mail: ioannispip@gmail.com
Ιστός: www.caveforos.webs.com

Mobirise

Ενετικό κάστρο Χώρας Άνδρου

Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία στην πρωτεύουσα της Άνδρου, είναι το περίφημο κάστρο της, το οποίο ήταν η οχυρωμένη κατοικία του Ενετού ηγεμόνα Μαρίνου Δάνδολου, όταν κατέκτησε το νησί. Χτίστηκε το 1207. Οι πύργοι και οι στρατώνες του κάστρου, καθώς και τα οικόσημα των Ενετών ηγεμόνων, ήταν καλά διατηρημένα μέχρι το 1943. Μετά από το σφοδρό βομβαρδισμό από τους Γερμανούς του ίδιου έτους, το κάστρο καταστράφηκε ολοσχερώς. Σήμερα, μπορεί κανείς να δει μόνο τα ερείπιά του.
Πού βρίσκεται: Στο άκρο της Χώρας, στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη.
Πώς θα πάτε: Με τα πόδια, από την πλατεία Καΐρη.

Mobirise

Κάστρο Κοχύλου

Το Πάνω Κάστρο, ή Κάστρο της Φανερωμένης, χτίστηκε από το 1207 μέχρι το 1233, από τον Ενετό ηγεμόνα του νησιού, Μαρίνο Δάνδολο. Βρίσκεται πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο, βόρεια του Όρμου Κορθίου, σε υψόμετρο 585, μέτρων. Σήμερα σώζονται μερικά κομμάτια από τα τείχη, καθώς και η εκκλησία της Φανερωμένης. Το τοπίο είναι επιβλητικό και η θέα στο ανατολικό Αιγαίο μοναδική.
Πού βρίσκεται: Πάνω από το χωριό Κοχύλου.
Πώς θα πάτε: Ακολουθείτε τον κεντρικό δρόμο από Χώρα προς Κόρθι (ή και αντίστροφα) και φθάνετε στο χωριό Κοχύλου. Από εκεί ακολουθείτε το δρόμο έως το κάτω μέρος του λόφου, στον οποίο βρίσκεται το κάστρο, και από εκεί θα ανεβείτε 143 σκαλοπάτια, μέχρι την είσοδο.

Mobirise

Γεφύρι της Αγάπης στο Επισκοπίο

Είναι τ’ ονειρικό σκηνικό, που έγινε γνωστό παντού από την «Μικρά Αγγλία», τη συγκινητική ταινία του Παντελή Βούλγαρη (βασισμένη στ’ ομώνυμο αριστουργηματικό μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη).
Απ’ το Κόρθι, μέσα σ’ ένα 10λεπτο,φτάνουμε στο Επισκοπείο, σ’ ένα από τα ομορφότερα χωριά της Άνδρου!
Αφήνουμε το αυτοκίνητο κι αρχίζουμε το περπάτημα.

Mobirise

Μένητες πηγές

Οι Μένητες είναι ίσως το πιο πράσινο χωριό του νησιού. Μέσα στις καρυδιές και στα πλατάνια ξεπροβάλλει και η φύση είναι ντυμένη στα καλύτερά της. Τα νερά τρέχουν από τα στόματα μαρμάρινων λεόντων, στη μικρή σκιερή πλατεία με τις ταβέρνες και τα καφενεία.

Mobirise

Γερολίμνη

Μία πανέμορφη λίμνη στον ποταμό που οδηγεί από το χωριό Βουρκωτή προς την παραλία στα Άχλα.

Mobirise

Γεφύρι Αλαδινού

Ένα κομψό πέτρινο γεφύρι που θεωρείται κτισμένο από Ηπειρώτες μάστορες.

Mobirise

Άγιος Ταξιάρχης Μεσαριάς

Σύμφωνα με την επιγραφή η εκκλησία χρονολογείται το 1158 επί αυτοκράτορος Μανουήλ Κομνηνού.

Mobirise free software - Go here