Mobirise

Αρχαιολογικό Μουσείο 

Το Μουσείο στεγάζεται σε λιτό διώροφο κτίριο που σχεδιάσθηκε από τον αρχιτέκτονα Στάμο Παπαδάκη και κατασκευάσθηκε το 1981, με δωρεά του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Στον επάνω όροφο εκτίθενται τα ευρήματα από τις ανασκαφές στον οικισμό της Γεωμετρικής περιόδου στη Ζαγορά, καθώς και εποπτικό υλικό (αεροφωτογραφίες, μακέτες, κλπ). Στο ισόγειο εκτίθενται γλυπτά και ανάγλυφα της αρχαϊκής και ρωμαϊκής εποχής που προέρχονται κυρίως από την Παλαιόπολη, την αρχαία πρωτεύουσα του νησιού. Στο υπόλοιπο τμήμα του ισογείου βρίσκουμε ενεπίγραφες πλάκες και αρχιτεκτονικά μέλη από εκκλησίες της Βυζαντινής περιόδου. Από τα πιο σημαντικά και εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου είναι οι ακέφαλοι Κούροι, ο Ερμής της Άνδρου, ελληνιστικό αντίγραφο του ομώνυμου του Πραξιτέλη και ο κορμός της Άρτεμης, ρωμαϊκό αντίγραφο από πρωτότυπο έργο του 2ου αι. π.Χ.

Mobirise

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή 


Το Μουσείο που εγκαινιάστηκε το 1979, δημιουργήθηκε με σκοπό να στεγάσει και να παρουσιάσει τη συλλογή έργων του Ανδριώτη γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου την οποία κληροδότησε στην ιδιαίτερη πατρίδα του αλλά και μέρος της συλλογής του Ιδρύματος, που περιλαμβάνει έργα από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες (Γ. Ζογγολόπουλου, Σοφίας Βάρη, Τάκη, Γ. Γαΐτη, κ.ά.). Χάρη στη μεγάλη απήχηση που είχε το μουσείο στο κοινό, αποφασίστηκε η επέκτασή του, και έτσι το 1986 εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα, απέναντι από την παλιά, μεγαλύτερης έκτασης. Εδώ τη χειμερινή περίοδο εκτίθενται μέρος της συλλογής του Ιδρύματος που αποτελείται από έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου διοργανώνονται εκθέσεις καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας και συνοδεύονται με εικονογραφημένους καταλόγους, κάρτες, αφίσες, προβολές ταινιών για τη ζωή και το έργο των καλλιτεχνών, που καλύπτονται με ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Mobirise

Ναυτικό Μουσείο Άνδρου


Το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου, αποτελεί μαζί με την πλατεία και τον ανδριάντα του "Αφανούς Ναύτη", δωρεά της οικογένειας Νικ. Ι. Γουλανδρή. Ιδρύθηκε το 1972 και καταγράφει τη ναυτική παράδοση του νησιού μέσα από ναυτικά όργανα, χάρτες, παλιά ναυλοσύμφωνα, λιθογραφίες και μοντέλα ανδριώτικων πλοίων.

Mobirise

Καϊρειος Βιβλιοθήκη


Η Καϊρειος Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 1987 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εμπνευστής και δημιουργός της ο ιστορικός Δημήτριος Ι. Πολέμης. Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο που δωρίθηκε στην Καϊρειο Βιβλιοθήκη από την οικογένεια Καμπάνη. Διοικείται από πενταμελές Συμβούλιο με πρόεδρο τον Λεωνίδα Γ. Καμπάνη. Για να λειτουργήσει στηρίζεται στην συμπαράσταση των φίλων της, στις κατά καιρούς χορηγίες ιδρυμάτων. Σήμερα η Βιβλιοθήκη κατέχει περί τους 60.000 τόμους εντύπων (πολλά από τα οποία είναι παλιές, δυσεύρετες εκδόσεις), χειρόγραφα, εκτενέστατο αρχείο που είναι αξιοποιημένο και περιλαμβάνει άνω των 1000 φακέλων πέρα από άλλα ειδικά ογκώδη αρχεία όπως της ναυτιλίας της Άνδρου και των ειρηνοδικείων της (τα οποία απέκτησε κατόπιν εντολής του Υπουργείου Δικαιοσύνης), πολλά έργα τέχνης (εικόνες – μεταξύ αυτών μια του Εμμανουήλ Τζάνε εξαιρετικής τέχνης, - πίνακες, συλλογή αρχαίων αγγείων και αγαλματιδίων κ.τ.λ.), αντικείμενα ιστορικής αξίας και αντικείμενα του λαϊκού πολιτισμού. Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί δανειστικό τμήμα και τμήμα με παιδικά βιβλία. Η Καϊρειος Βιβλιοθήκη έχει συγκροτήσει πλήρως εξοπλισμένο σύγχρονο εργαστήριο βιβλιοδεσίας και συντηρήσεων. Στο εργαστήριο οργανώθηκαν επιμορφωτικά σεμινάρια βιβλιοδεσίας, συντηρήσεως παλαιών βιβλίων και εγγράφων καθώς και συντηρήσεως και καταγραφής λαογραφικών αντικειμένων. Στα σεμινάρια αυτά, συγχρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, έχουν εκπαιδευθεί άνω των 100 νέοι της Άνδρου, μεταξύ αυτών και άτομα με ειδικές ανάγκες και κατά καιρούς φιλοξενούνται νέοι και από το εξωτερικό που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εμπειρία στη βιβλιοδεσία και στις αποκαταστάσεις παλαιών βιβλίων και χαρτιού.

Mobirise

Ίδρυμα Κυδωνιέως


Το ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως ιδρύθηκε το 1994, βρίσκεται στην Χώρα Ανδρου επι της οδού Καϊρη.
Το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως είναι ένα κοινωφελές Ίδρυμα που συστάθηκε με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία πολιτιστικού και πνευματικού κέντρου στην Άνδρο.
Βασικός στόχος του Ιδρύματος είναι η προώθηση των πολιτιστικών πραγμάτων στο νησί της Άνδρου αλλά έμμεσα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Το Ίδρυμα στα πλαίσια του πολιτιστικού του σκοπού παρουσιάζει την τέχνη με την ευρύτερη και ολοκληρωμένη της μορφή χωρίς συνοριακούς φραγμούς, δίνοντας όμως πάντα προτεραιότητα στος ελληνικό χώρο: εικαστικά, μουσική, λογοτεχνία, θέατρο, χορός βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντός του.
Η πορεία του Ιδρύματος γενικότερα βασίζεται σε δύο σκέλη. Το ένα είναι μια μόνιμη και σταθερή προσφορά στον κόσμο της Άνδρου, σε ετήσια βάση με σκοπό την ανακούφιση και διέξοδο των πνευματικών και πολιτιστικών αναζητήσεων του τόπου και τη δημιουργία «πνοής» σε εποχές που η «κίνηση» στο νησί είναι πραγματικά περιορισμένη. Το δεύτερο σκέλος αποτελούν οι εκδηλώσεις οι οποίες στοιχειοθετούν και το κέντρο βάρους των συνολικών εκδηλώσεων του Ιδρύματος, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.
Από το 1997 λειτουργεί εξοπλισμένο Εργαστήρι Κεραμικής για παιδιά και ενήλικες. Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν στους μαθητές.
Από το 1998 παραδίδονται μαθήματα Μουσικών Οργάνων (μαντολίνο, κιθάρα,πιάνο) για παιδιά ηλικίας 7 - 18 ετών. Τόσο η παροχή των οργάνων, όσο και των μαθημάτων προσφέρονται δωρεάν.
Από το 1994 παραδίδονται μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής για παιδιά και ενήλικες. Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν στους μαθητές.

Mobirise

Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης 


Το Μουσείο στεγάζεται σε κτίριο της κοινότητας Παλαιόπολης, χορηγία του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.
Η συλλογή του περιλαμβάνει γλυπτά, αγάλματα, νομίσματα και επιγραφές, που βρέθηκαν στις ανασκαφές του χώρου της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού της σημερινής Παλαιόπολης.
Η Παλαιόπολη ήταν μια σημαντική Ιωνική πόλη με 12 αιώνες ζωής (6ος αι. π.Χ.-6ος αι. μ.Χ.).
Σημαντικότερα εκθέματα αποτελούν το μαρμάρινο λιοντάρι, μαρμάρινο αγαλματίδιο της Αρτέμιδος και μαρμάρινη πλάκα με αναγραμμένο τον μοναδικό στην Ελλάδα πλήρως σωζόμενο ύμνο προς τιμήν της θεάς Ίσιδος.

Mobirise

Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης Άνδρου


Το παλιό παγοποιείο του Μαντζαβελάκη στην είσοδο της χώρας αποκαταστάθηκε και στους χώρους του παρουσιάζεται ένα τυπικό αστικό Ανδριώτικο σπίτι με το κελάρι του, καθώς και Ανδριώτικα προϊόντα και επαγγέλματα. Ο επάνω χώρος του κτιρίου που λειτουργούσε ως ελαιοτριβείο, είναι αφιερωμένος στη Χριστιανική Τέχνη της Άνδρου κατά τον 18ο αιώνα ώς τις αρχές του 19ου. Ο όροφος είναι χωρισμένος σε τρεις επιμέρους ενότητες που αναφέρονται στην Αγιογραφία, την Εκκλησιαστική Αργυροχρυσοχοΐα και στα ξυλόγλυπτα Τέμπλα των εκκλησιών της Άνδρου.

Πηγή Πληροφοριών : www.androsinfo.gr

Mobirise website builder - Check this