Ο Καιρός

Δρομολόγια

Παραλίες

Διαδρομές

Μουσεία

Μοναστήρια

Πολιτισμός

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ - ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ

 

Χώρα - Υψηλού - Μεσαθούρι - Λάμυρα - Μένητες - Μεσαριά - Φάλλικα - Μονή Πανάχραντου.

Στο Μεσαθούρι βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 12ου/13ου αιώνα με τα παλαιοχριστιανικά ιωνικά κιονόκρανα.
Στη Μεσαριά, οικονομικό και εμπορικό κέντρο των βυζαντινών χρόνων, θα δείτε την εκκλησία του Ταξιάρχη Μιχαήλ του 12ου αιώνα και τον Πύργο του Λορέντζου Καΐρη του 18ου.
Στο χωριό Αλαδινό, στους πρόποδες του όρους Γερακώνα, βρίσκεται το σπήλαιο Φόρος με εντυπωσιακά σταλακτιτικά δημιουργήματα.
Επάνω απο τα Φάλλικα δεσπόζει η Μονή της Παναχράντου, που ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά και είναι το παλαιότερο μοναστήρι της 'Aνδρου. Στη μονή φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Παντελεήμονος.

Βουρκωτή - Κατακαλαίοι - Αποίκια-Χώρα.

Βορειοανατολικά του χωριού Αποίκια βρίσκεται η μονή του Αγίου Νικολάου στα Σόρα, του 1600, με ξυλόγλυπτο τέμπλο και πλούσια βιβλιοθήκη με αρχαίους κώδικες.

Χώρα - Συνετί - Διποτάματα - (Απάνω Κάστρο) - Κοχύλου - Όρμος Κορθίου.

Η κοιλάδα των Διποταµάτων, με μονοπάτια, περιστεριώνες, γεφύρια και πολυάριθμους νερόμυλους, θα σας μαγέψει (έχει χαρακτηριστεί προστατευόµενη περιοχή).
Το Απάνω Κάστρο, ενετικό οχυρό στο οροπέδιο βόρεια του Όρμου Κορθίου, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη οχυρωμένη πολιτεία της 'Aνδρου, χωρώντας 1000 άτομα!

Αηδόνια - Κόρθι - Μοσιώνας - Αμονακλειού - (Χαλκαίο) - Πίσω Μεριά - Μονή Τρομαχίων.

Στο Κόρθι, στην Αγία Τριάδα στεγαζόταν το μοναδικό ίσως προεπαναστατικό σχολείο του νησιού από το 1813. Η οχυρωμένη Μονή Τρομαρχίων του 18ου αιώνα, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βρίσκεται σε ένα υπέροχο τοπίο με νερά και πλούσια βλάστηση.

Έξω Βουνί - Μέσα Βουνί - Γιαννισαίο - Λαρδιά - Ρωγό - Όρμος Κορθίου.

Καταπληκτική διαδρομή με κατάληξη τον όρμο Κορθίου.

Βουρκωτή - Μονή Αγίου Νικολάου - Ακτή 'Aχλα.

Κοντά στην παραλία 'Aχλα βρίσκεται το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του 14ου αιώνα, με θαυμάσιες τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στην 'Aχλα, στην εκβολή του ρέματος σχηματίζεται μικρή λίμνη με υδρόβια μεταναστευτικά πτηνά.

Αγία Τριάδα - Ζαγορά - Πλάκα.

Η Ζαγορά υπήρξε ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της 'Aνδρου (10ος-8ος αι. π.Χ.) και το οικονομικό και διοικητικό κέντρο του νησιού ως την κλασική εποχή, οπότε τη θέση αυτή πήρε η Παλαιόπολη. Ο οικισμός προστατεύεται με ισχυρό τείχος - μία από τις καλύτερα σωζόμενες οχυρώσεις της γεωμετρικής εποχής στο Αιγαίο.

Αποίκια - Απατούρια - Στενιές - Γιάλια.

Στα Απατούρια θα θαυμάσετε τα πέτρινα γεφύρια, τα όμορφα αρχοντικά και την εντυπωσιακή ρεματιά της Πιθάρας.
Στις Στενιές, το χωριό με τα αρχοντικά των καπεταναίων, θα δείτε τον εντυπωσιακό Πύργο Μπίστη-Μουβελά, τριώροφο κτίσμα του 17ου αιώνα, σπάνιο δείγμα οχυρωμένης κατοικίας στην 'Aνδρο.

Απροβάτου - Παλαιόπολη - Μελίδα - Πιτροφός - 'Aνω Μένητες - Στραπουργιές.

Στο λόφο της περιοχής Απροβάτου βρέθηκαν ερείπια οικισμού και οχυρωμένη ακρόπολη με ναό του 6ου αιώνα π.Χ.
Η Παλαιόπολη ήταν η «Πόλη της 'Aνδρου», επίκεντρο της δραστηριότητας του νησιού από τον 7ο αιώνα π.Χ. μέχρι τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους. Εδώ ανακαλύφθηκε το εντυπωσιακό άγαλμα του Ερμή, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας. Έχει σωθεί ο οχυρωματικός περίβολος της ακρόπολης, ενώ λείψανα του αρχαίου λιμανιού είναι σήμερα ορατά, βυθισμένα στη θάλασσα. Στην περιοχή λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης.
Στη Μελίδα, (τοποθεσία με πολλά νερά και βλάστηση), βρίσκεται ο ναός του Ταξιάρχη του 10ου αιώνα, με την τοιχογραφία της Βρεφοκρατούσας Παναγίας (12ος αι.) στο ιερό του.

Στραπουργιές - Ταξιάρχης - Ευρουσές.

Καταπληκτική διαδρομή μέσα στην πλούσια βλάστηση.

Μπατσί - Κατάκοιλος - 'Aρνη.

Το Μπατσί, παλιό ψαροχώρι στις δυτικές ακτές της 'Aνδρου, είναι σήμερα το μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο του νησιού. Στα αξιοθέατά του περιλαμβάνεται η Μονή Ζωοδόχου Πηγής του 14ου αιώνα, όπου φυλάσσονται ιερά σκεύη και πολλοί χειρόγραφοι κώδικες. Στο χωριό Ρέματα στον Κατάκοιλο βρίσκεται το αναπαλαιωμένο και επισκέψιμο ελαιοτριβείο του Λεμπέση.

'Aρνη - Προφήτης Ηλίας - Βουρκωτή.

Καταπληκτική διαδρομή στην βόρεια ορεινή περιοχή του νησιού.

Πηγή Πληροφοριών : www.androsinfo.gr